Kaakklachten

De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij klachten die te maken hebben met spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut heet daarom ook wel kaakfysiotherapeut.

De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
- Hoofdpijn of duizeligheidklachten
- Oorpijn of oorsuizen
- Niet goed open kunnen doen van de mond
- Knappende kaakgewrichten
- Slijtage of overgevoeligheid van tanden als gevolg van klemmen en tandenknarsen
- Aangezichtsverlamming
- Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma
- Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningen of stress

Nauwe samenwerking
Onze kaakfysiotherapeut werkt nauw samen met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts anatoloog, KNO-arts, neuroloog of een andere medisch specialist. U kunt via een verwijzing bij ons terechtkomen, maar ook rechtstreeks (dus zonder verwijsbrief) een afspraak maken.

Eerst een intake
De orofaciaal therapeut doet eerst een intake van een uur met vragen over de klacht; de zogenaamde anamnese. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de therapeut uw houding en bewegingen beoordeeld. Vervolgens wordt er bepaald of behandeling voor uw klacht zinvol is.

Behandelprogramma
Het behandelprogramma bestaat uit begeleiding en advisering over houding, (eet)gewoonte en leefregels. Ook zal de therapeut bij u masseren, rekken of mobiliseren. Dit gebeurt soms intra-oraal, dus in uw mond. Vaak krijgt u oefeningen of technieken mee naar huis om uw spieren en gewrichten beter te laten werken.

Snel effect
De behandeling van het gelaat kan best gevoelig zijn, maar de effecten van de behandeling zijn meestal snel merkbaar. U voelt vaak na een paar keer al verbetering van de bewegingsvrijheid (mondopening), bijtkracht tijdens kauwen of afhappen en afname van de pijn.

Mimetherapie bij nevus facialis parese / bell’s parese

De verlamming van Bell, is een eenzijdige verlamming van het gelaat. Hij is genoemd naar de Engelse chirurg Sir Charles Bell (1774-1842),  kan in het algemeen als een milde aandoening worden gezien.

De verlamming wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het herpes simplex virus, type 1. Dit virus, dat ook de bekende “koortslip” doet ontstaan, zou een sluimerend bestaan leiden in zenuwweefsel en weer actief worden na blootstelling aan tocht, een groot temperatuursverschil, heftige emoties enz. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de nervus facialis. Deze zwelt op en wordt waarschijnlijk in het benige kanaal afgeklemd.

Behalve gezichtsverlamming kunnen er ook andere symptomen opspelen zoals pijn in en rondom het oor, verdoving bij het aangedane gedeelte van het gezicht, verminderde tolerantie voor geluid en een verstoorde smaak op de helft van de tong.

Prognose van de aangezichtsverlamming

De verlamming van Bell geneest vaak binnen 6 tot 8 weken spontaan en volledig. Een onvolledige verlamming, alleen uitval van het oog of de mond, geneest meestal vanzelf zonder problemen. Duurt de genezing langer dan zal volledig herstel waarschijnlijk niet optreden. Het herstel zal een jaar na het begin van de verlamming waarschijnlijk niet verder doorzetten.

Restverschijnselen na een aangezichtsverlamming met zenuwverval kunnen hinderlijke verschijnselen geven.

  • Asymmetrie in het gelaat
  • Verminderde spierkracht waardoor oog en/of mond onvolledig worden gesloten of glimlachen
  • De aangedane zijde kan abnormaal meebewegen, bij spreken, eten en fluiten.
  • Verder kan de aangedane zijde strak te gespannen gaan aanvoelen
  • ‘krokodillentranen’; het oog kan tijdens het eten tranen

Behandeling

Gedurende een paar weken moet (relatieve) rust in acht worden genomen om het natuurlijke genezingsproces zoveel mogelijk te bevorderen.

Tussentijds is het raadzaam om een orofaciaaltherapeut  te bezoeken. Deze zal u uitleg geven wat u kunt verwachten, uw herstel monitoren  (sunny brook scale en house brackman) en u bijstaan met tips en trucs om uw dagelijks leven te vergemakkelijken in de herstelfase. Bij restschade zal de therapeut uw oefeneingen geven tbv de symmetrie in gelaat, verbeteren van spierkracht. Masseren  aanleren van zelfmassage  en eventueel dry needling om spierspanning te verminderen.

Dry needling

Behandeling met Dry needling

Dry needling is een snelle en vaak effectieve manier van behandelen. In tegenstelling tot rekken of massage komt dry needling directer aan in de spiervezels die behandeld dienen te worden. Deze behandeltechniek is altijd een onderdeel van het totaal scala van beschikbare fysiotherapeutische behandeltechnieken; zoals advies, informatie (houdings)instructies, habitreversal, (zelf)massage, mobilisatie en/of oefeningen. Een behandeling bestaat nooit alleen uit dry needling om uw de klachten zo snel en volledig mogelijk te verhelpen en recidief te voorkomen.

Therapeut
Saskia Vrickx

 

  Laatste nieuws

vacature algemeen fysiotherapeut
Lees meer
Schrijf je nu in voor de ski fit workout, start maandag 14 januari
Lees meer
Medisch specialistische revalidatie bij oncologie
Lees meer