Rugscholing

Voor wie is rugscholing bedoeld?
Rugscholing is een ander woord voor rugtraining, dit kan zijn van de onderrug tot de nek.
Rugscholing is bedoeld voor alle patiënten:
- Met wat men noemt ‘aspecifieke lage rugklachten’. Dit houdt in dat er geen specifieke afwijkingen van de rug zijn aangetoond, maar dat de klachten voorkomen uit irritatie van diverse structuren.
- Met een hernia, waarbij een operatie ( nog) niet nodig is
- Met recidiverende rugklachten. Dit zijn rugklachten die in enige weken wel herstellen maar met tussenpozen steeds weer terug komen.
- Die een operatie van de rug hebben ondergaan. Om het herstel te optimaliseren mag u, op aanraden van uw specialist, vaak 6 weken na de operatie met rugscholing beginnen.

Wat is rugscholing?
Met deze therapie behandelt u niet alleen de symptomen, zoals stijve en pijnlijke spieren, maar richt u zich tevens op de oorzaak van de klachten.
Met rugscholing traint u de diepe buik-en rugspieren die dicht tegen de wervelkolom van de onderrug aanliggen. Het zogenaamde spierkorset. Deze spieren kunnen de wervelkolom optimaal ondersteunen , waardoor irritatie kan genezen en nieuwe problemen worden voorkomen.

Wetenschappelijke onderbouwing van rugscholing:
Naar de behandeling van onderrug klachten is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. 
Er is aangetoond dat tijdens het maken van diverse bewegingen de diepe spieren rond de wervelkolom bij mensen met onderrugklachten niet meer worden aangespannen, terwijl deze spieren bij gezonde mensen wel actief zijn. Het spierkorset in de onderrug is verslapt. Als de pijn afzakt, worden deze spieren niet automatisch weer ‘ingeschakeld’: hier moet bewust voor getraind worden. Zodoende is de trainingsmethode rugscholing ontwikkeld en met succes!

Kosten
In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u nalezen of u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft. Rugscholing valt onder de vergoeding algemene fysiotherapie.

Waar kan ik rugscholing volgen?
- locatie Zuwe Hofpoort
- locatie Snel en Polanen
- locatie Molenvliet
- locatie Gezondheidscentrum Woerden

De rugscholing wordt gegeven door geregistreerd fysiotherapeuten, die jarenlange ervaringen hebben met het behandelen van lage rugklachten en geregeld na-en bijscholingen volgen om ‘up-to-date’te blijven omtrent de nieuwste ontwikkelingen.

Therapeuten

Annemarie de Wissel
Annemiek Vonk- Hagen
Eveline Wondergem 
Karin Spruit-Grutters
Saskia van Ooijen
Tim Balvers
Koos van Chastelet

 

  Laatste nieuws

Vacature Master Geriatrie Fysiotherapeut
Lees meer
Update Coronabeleid 29-03-2020
Lees meer
Nieuw telefoonnummer locatie St Antonius
Lees meer

Reviews