Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider 5 Slider

Oedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie richt zich op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Dat komt door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht.

 

Vormen van oedeem

Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Eén van de vormen is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan zijn door een andere aandoening (secundair lymfoedeem).

 

Bekende vormen van secundair oedeem zijn het arm-oedeem na een borstoperatie, of het been-oedeem na een gynaecologische operatie. Ook na verschillende periodes van erysipelas (ook wel belroos of wondroos genoemd) kan oedeem optreden. Een ander veel voorkomend oedeem is veneus oedeem. Oedeem kan zich tevens manifesteren in het gezicht of de buik. 

 

Lymfeoedeem

Het lymfoedeem ontstaat omdat de afvoer van lymfevocht is verminderd. Bij primair lymfoedeem komt dit doordat de lymfevaten of lymfeklieren niet goed zijn aangelegd. Bij secundair lymfoedeem is de oorzaak dat de lymfevaten of lymfeknopen beschadigd en/of verwijderd zijn. Lymfoedeem hoeft geen pijnklachten te veroorzaken.

 

Lipoedeem

Een minder bekende vorm van oedeem is lipoedeem. Lipoedeem wordt gekenmerkt door een chronische, onevenwichtige stapeling van abnormale vetcellen vooral gelokaliseerd rond de heupen en benen, soms echter ook aan beide armen. Het komt vrijwel uitsluitend voor bij vrouwen. Het manifesteert zich vaak tijdens de puberteit en kan leiden tot klachten, zoals pijn bij aanraking, snel optreden van blauwe plekken bij stoten, moeheid en afgenomen spierkracht.


Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit manuele lymfedrainage. Bij deze massage maken de handen een lichte druk in een constant tempo. Deze techniek heeft als doel de afvoer van het lymfvocht te bevorderen. Verder kunnen oefeningen, compressietherapie (speciale drukverbanden) en therapeutische elastische kousen deel uit maken van de therapie. Soms gebruiken we een lymfo-press: hierbij wordt de afvoer van het lymfevocht via een apparaat gestimuleerd. Lymftaping kan een onderdeel zijn van de behandeling. Hierbij gebruiken we specifieke tape, die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.

 

Bij lipoedeem bestaat de behandeling uit verbetering van de spierkracht, de algehele belastbaarheid en conditie. Soms wordt compressietherapie toegepast. Voorlichting is een belangrijk onderdeel van de behandeling.


De behandeleffecten kunnen zijn:

  • Vermindering van de omvang van het oedeem
  • Spanningsafname van het oedeem
  • Pijnvermindering
  • Functieverbetering van de spieren en gewrichten
  • Afname van de infectiekans

 

Fysiotherapeuten


Caroline Brak


 Tim Poot