Verzwikte voet of verstuikte voet

 

Wat voelt u?

U kunt uw voet verzwikken of verstuiken. Bij verzwikking is de schade gering. Uw enkel is wat gezwollen en doet een paar dagen pijn maar daarna kunt u hem weer gewoon gebruiken. Bij een verstuiking zijn een of meer gewrichtsbanden of het gewrichtskapsel verrekt of ingescheurd. U heeft dan veel meer pijn en dat vraagt om een gerichte behandeling.

 

Vaak kunt u niet doorlopen bij een verstuiking. Door de (minimale) weefselschade zwelt u voet op. Uw enkel wordt blauw omdat er meestal ook bloedvaatjes beschadigd zijn.

 

U kunt zelf meteen de RICE-regel toepassen. De R staat voor Rest (neem rust en belast de voet niet), de I staat voor Ice (koel de enkel meteen, minstens een kwartier met een ijscompres of koud water), de C staat voor Compression (doe drukverband om de voet) en de E staat voor Elevation (verhoging: hou de enkel zo veel mogelijk omhoog).

 

Wat kunnen onze fysiotherapeuten voor u doen?

Wij kunnen beoordelen of het zinvol is de enkel eerst in te tapen. Tijdens de revalidatie kunnen onze fysiotherapeuten u verder gerichte oefeningen leren. Deze zorgen voor het herstel van de flexibiliteit, balans, coördinatie, mobiliteit en kracht van uw voet.


De oefeningen zijn gericht op het gewrichtskapsel en op de betrokken spieren. U kunt meteen beginnen met oefenen, ook wanneer u wellicht tape of gips om uw enkel heeft. Meer informatie over de mogelijke behandelingen die wij hiervoor in kunnen zetten kunt u vinden bij Algemene fysiotherapie en Sportfysiotherapie.

 

Bij welke locaties kunt u terecht voor uw behandeling?


> Gezondheidscentrum Linschoten


> Gezondheidscentrum Woerden


> Molenvliet


> Schilderskwartier


> Snel & Polanen


> St. Antonius Ziekenhuis Woerden


> Staatsliedenkwartier