Oncologie en fysiotherapie

Oncologiefysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen door de kanker zelf of door de medische behandeling van kanker.

Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Regelmatig bewegen
Veel mensen met kanker vragen zich af in hoeverre ze zich tijdens hun behandeling intensief lichamelijk mogen inspannen. Er wordt weleens geadviseerd om het tijdens de behandeling rustig aan te doen. Maar extra rust en het vermijden van beweging en sport is over het algemeen niet nodig. Uit onderzoek bij mensen met kanker blijkt dat lichaamsbeweging, waaronder sporten, kan bijdragen aan het herstel van kanker. Lichaamsbeweging maakt u fit, het zorgt voor ontspanning. Veel mensen beleven plezier aan lichaamsbeweging.

Wetenschappelijk onderzoek
De Fysiotherapeuten Maatschap Woerden heeft meegedaan aan de PACT- en REACT-studies. De PACT studie is een wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van fysieke training tijdens de behandeling van borst- of darmkanker. De REACT studie onderzoekt de juiste trainingsintensiteit van het trainingsprogramma.

Oncologische revalidatie
In vervolg op deze studies is een trainingsprogramma opgesteld volgens de richtlijn oncologische revalidatie. Het doel van het programma is het beperken van de vermoeidheid ontstaan tijdens de chemotherapie, radiotherapie en/of hormonale therapie en het verbeteren van uithoudingsvermogen en kracht. Hierdoor kan u weer sneller uw dagelijkse bezigheden oppakken en levert het een positieve bijdrage aan de terugkeer naar uw werk.

Voor de start van het bewegingsprogramma vindt een intakegesprek met de fysiotherapeut plaats. Naast het gesprek worden een aantal meetlijsten afgenomen en besproken. In samenspraak met u en aan de hand van de uitkomsten van de meetlijsten wordt besproken wat voor u het beste vervolgtraject is. Indien wenselijk, kan verwijzing naar medisch maatschappelijk werk plaats vinden.

Als u gaat deelnemen aan het fysiek trainingsprogramma worden uw verwachtingen en persoonlijke wensen ten aanzien van het bewegingsprogramma besproken. Samen met de fysiotherapeut wordt het trainingsplan opgesteld en doelen en activiteiten bepaald, waaraan tijdens het bewegingsprogramma gewerkt wordt. Het programma wordt aangeboden op de vestigingen St. Antonius Ziekenhuis Woerden en Staatsliedenkwartier.

Fysiotherapeuten

Lilia van der Weijden

Marlou van Vreeswijk

 

  Laatste nieuws

Woerden in Balans
Lees meer
vacature kinderfysiotherapeut
Lees meer
Dry needling in hoofd/hals gebied
Lees meer