Slijtage van de knie (artrose)

 

Wat voelt u?

Artrose (osteoartritis) is een reumatische aandoening: het kraakbeen wordt dunner, zachter en minder van kwaliteit. Dat kan in alle gewrichten gebeuren, maar het gebeurt relatief vaak in bijvoorbeeld knie, nek, heup en vingers.

 

Artrose begint met pijn. Die pijn ontstaat geleidelijk, vooral als u uw gewricht beweegt en belast. Het gewricht kan ook stijf zijn.  Als in het gewricht kleine ontstekingen ontstaan, gaat het nog meer pijn doen. Het wordt warm, dik en soms rood.

 

U kunt zich ook minder stabiel voelen omdat de spieren rondom het gewricht zwakker worden. Of u kunt startpijn hebben: dat is pijn als u na een periode van rust weer in beweging komt. Nog weer later kan uw houding veranderen. Uw knieën gaan bijvoorbeeld meer naar binnen staan.

 

Wat kunnen onze fysiotherapeuten voor u doen?

Artrose is chronisch: het gaat niet over en kan langzaam erger worden. Het is niet te genezen, maar u kunt er wel iets aan doen. Wellicht slikt u medicijnen of bent u onder behandeling van een medisch specialist of psycholoog. Daarnaast is beweging essentieel.

 

Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Stijfheid in een gewricht met artrose verdwijnt door beweging.

 

Ook leert u een goede lichaamshouding en een juiste manier van bewegen aan. We kunnen u vertellen hoe u het beste met uw pijn kunt omgaan en welke oefeningen u thuis kunt doen.

Meer informatie over de mogelijke behandelingen die wij hiervoor in kunnen zetten kunt u vinden bij Algemene fysiotherapie en Reumatische aandoeningen.

 

Bij welke locaties kunt u terecht voor uw behandeling?