Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Thuiswerken en nekklachten

25-02-2021 - Redactie

 

Tijdens deze covid-19 pandemie worden wij met z'n allen opgedragen zoveel mogelijk thuis te werken. Dat betekent dat we doorgaans meer achter onze computer zitten en minder beweging krijgen dan normaal gesproken op kantoor. Ook het sporten na werktijd is voor veel mensen komen te vervallen vanwege het sluiten van alle sportscholen en verenigingen. Er is veel aandacht geweest afgelopen decennia aan het hebben van een goede werkhouding. Is de zithoogte prettig? Zijn je armen ondersteund? Staat je beeldscherm recht voor je op een fijne hoogte? Uit onderzoek blijkt dat comfortabel en ontspannen zitten belangrijk is en dat je regelmatig in beweging bent.

 

Enkele algemene tips om zelf alvast mee aan de slag te gaan:

- Wandel of fiets voor je werk 15-30 minuten alsof je naar je werk toe gaat. Doe dit ook als je klaar bent met werken. Zo open of sluit je letterlijk even de deur en kan je makkelijker je werk loslaten als je weer je privé leven instapt. En je hebt meteen je portie lichaamsbeweging gehad. Was je gewend om een wandeling te maken tijdens de lunchpauze? Dat kan ook prima vanuit huis.

- Op youtube zijn tal van home workouts te vinden, bijvoorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=lIZe4s47aX8 Probeer er eens 1 per week te doen.

- 10-30-60 regel: Neem elke 10 minuten even 10 seconden pauze, kijk langs je beeldscherm in de verte en draai met je schouders (of kantel rustig je hoofd). Na 30 minuten neem je 30 seconden de tijd om je bewust te worden van je ademhaling en hoe je zit. Zijn je schouders, buik, billen en benen ontspannen? Na 60 minuten neem je (minimaal) 60 seconden pauze en sta je even op om te lopen.

 

Hier is wel tijd en aandacht voor nodig. Maar aandacht hebben voor lichamelijke sensaties, zoals ontspannen zitten, is in de huidige wereld waarin we vooral met ons ‘hoofd’ bezig zijn erg moeilijk. Sterker nog, het triggert ons stress-systeem in plaats van dat het ons ontspant. Dit is op zich niet erg, zolang je veerkrachtig genoeg bent om met deze stress om te gaan. Veerkrachtig ben je als je positief bent, een fysieke uitlaatklep hebt en genoeg ontspanning kan vinden. Allemaal hulpmiddelen om je stresslevels naar beneden te helpen. Hier kan het in deze tijd tekortschieten. Wat als je dus niet veerkrachtig genoeg bent? Dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld slaapproblemen, concentratieproblemen, sneller last krijgen van emoties, je prikkelbaar voelen, hoog in je ademhaling zitten, het ervaren van meer spierspanning en het ontwikkelen van pijnklachten.
Als fysiotherapeuten willen wij graag met je meedenken om jouw veerkracht te vergroten en je daarbij helpen met bijvoorbeeld advies en oefeningen. Ook willen wij graag met je meedenken over een juiste werkhouding.