Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Echografie bij bekkenfysiotherapie

19-04-2021 - Redactie

Echografie is een modern hulpmiddel binnen de bekkenfysiotherapie.

De bekkenfysiotherapeuten van de Fysiotherapeuten Maatschap Woerden kunnen gebruik maken van  de echo. Het toepassen van functionele echografie in de bekkenregio door de bekkenfysiotherapeut heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld.

Echografie binnen de bekkenfysiotherapie kan gebruikt worden als:

 • bevestiging en ondersteuning bij het bepalen van de bekkenfysiotherapeutische diagnose.

• feedback instrument om veranderingen/progressie aan de cliënt te tonen (biofeedback).

• evaluatie om het effect van de behandeling te meten.

Te denken valt aan onderstaande problematiek:


Lage rug en bekkenklachten

Een oorzaak van rugpijn/bekkenpijn kan zijn dat je de juiste spieren niet meer goed gebruikt. Met de echo kunnen de spieren die een rol spelen bij de stabiliteit van lage rug en bekken in beeld worden gebracht. Hiermee  kan de samenwerking van de ademhaling, buik-, rug- en bekkenbodemspieren inzichtelijk gemaakt worden. Wij noemen dit biofeedback. Door te zien wat er gebeurt lukt het beter om de spieren op een juiste manier te gebruiken.

Bekkenbodemklachten

Hierbij wordt gekeken of de bekkenbodemspieren de bekkenorganen goed kunnen ondersteunen en of ze weer goed ontspannen. Dit gebeurt met een echokop tegen de bekkenbodem aan.

Blaasvulling

Via de buik wordt gekeken hoe vol de blaas is voor en/of na het plassen.
Klopt de aandrang bij de vulling van de blaas en wordt de blaas goed leeg geplast?

Diastase

Een diastase is het wijken van je rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt. Met een echo kan de afstand tussen deze buikspieren gemeten worden. Ook kijken we of de bindweefselplaat goed op spanning komt bij buikdruk.

De rechte buikspieren vormen samen met de andere buikspieren een onderdeel van de core. De core is het centrum van je lichaam van waaruit alle bewegingen worden mogelijk gemaakt. De core bestaat uit:

  • Het diafragma, belangrijk bij de ademhaling
  • De buikspieren
  • De rugspieren
  • De bekkenbodemspieren

Deze spieren vormen als het ware het ‘korset’ van je lichaam en beschermen de inwendige organen en ruggengraat. Daarnaast stabiliseren ze het lichaam, daardoor heb je meer controle over je lichaamsbewegingen.

Daarom is een goede samenwerking van deze spieren van belang en gebruiken we echografie als biofeedback tijdens de behandeling.

Echo wordt niet gebruikt om ziektes of lichamelijke afwijkingen in het bekken op te sporen.

 

Klik hier voor meer informatie over bekkenfysiotherapie.