Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4 Slider Slider 6

Schouderklachten bij fysiek zwaar werk? Voorkom ze met onze 3 tips!

05-02-2024 - Redactie

Waarom zijn schouderklachten een probleem?

Fysiek zwaar werk kan vaak leiden tot klachten aan de schouders. Het schoudergewricht is erg complex en bestaat uit een netwerk van diverse spieren en pezen die samenwerken met andere gewrichten. De schouder is speciaal omdat dit gewricht een bewegingsbereik heeft van 360 graden, daarom vergroot dit de kwetsbaarheid voor letsel. Schouderpijn kan uitstralen naar uw schouderblad, arm en hand, maar kan ook zorgen voor hoofdpijn en nekpijn. 

 

Tip 1: Ergonomie op de werkvloer

Niet alleen zwaar lichamelijk werk kan leiden tot problemen met uw schouders, maar ook een zittende kantoorbaan kan een negatieve invloed hebben op uw lichaam en schoudergebied. Hier zijn enkele praktische maatregelen die u kunt nemen om schouderongemakken te voorkomen:

 

1. Optimaliseer uw werkplek: Zorg ervoor dat uw bureau op de juiste hoogte staat en u een goede bureaustoel heeft. Een ergonomisch verantwoorde werkhouding kan spanning op uw schouders wegnemen/verminderen
 

2. Houd uw muis op het bureau: Laat uw muis niet rondslingeren; houd hem op de tafel binnen handbereik. Dit bevordert een ontspannen houding.
 

3. Vermijd nekspanning: Vermijd het klemmen van uw telefoon tussen uw nek en schouder. Gebruik in plaats daarvan een headset of luidsprekerfunctie om gesprekken comfortabel te voeren.
 

4. Verander regelmatig van houding: Sta af en toe op, strek uw benen en armen en maak een wandeling. Verander uw zithouding om de druk op uw schouders te verminderen.

 

Tip 2: Pauzes en stretching bij fysiek zwaar werk

Een van de meest onderschatte strategieën om schouderklachten bij fysiek zwaar werk te voorkomen is het nemen van regelmatige pauzes. Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig in dezelfde houding te blijven of herhaaldelijk dezelfde bewegingen te maken. Dit leidt vaak tot spanning en stijfheid in de schouderspieren. Door regelmatig korte pauzes in te lassen, geeft u uw schouders rust en hersteltijd. In deze pauzes kunt u bijvoorbeeld stretchoefeningen uitvoeren om de doorbloeding te bevorderen en de spieren te ontspannen. Deze gewoonte kan een verschil maken in het verminderen van de kans op schouderklachten en het behoud van uw werkcomfort. 

 

Tip 3: Juiste techniek en tilhouding om schouderklachten te voorkomen

Niet alleen bij een zittende baan is het belangrijk om goed op uw ergonomie te letten, ook bij zwaar fysiek werk zijn er een aantal dingen die u kunnen helpen om uw schouderklachten te voorkomen. Hierbij kunt u denken aan:
 

1. De juiste tiltechnieken gebruiken: bijvoorbeeld vanuit uw benen of vanuit uw rug. Zorg dat u hierbij een rechte rug houdt in plaats van deze te krommen.
 

2. Uw houding afwisselen: blijf niet steeds op dezelfde plaats en in dezelfde houding staan. Blijf in beweging en zorg ervoor dat u niet te ver hoeft te reiken.
 

3. Blijven bewegen: wanneer u last begint te krijgen is het belangrijk om toch te blijven bewegen, maar niet met kracht. Wees voorzichtig met pijnlijke bewegingen en probeer ontspannen en afwisselend te bewegen.

 

Wilt u meer tips over schouderklachten bij fysiek zwaar werk of een afspraak maken?

Bent u benieuwd geworden wat onze fysiotherapeuten kunnen betekenen voor u en uw schouder? U kunt contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen, te bellen naar 0348 - 724700 of ons te mailen op info@fysiotherapie-woerden.nl. We zien u graag terug in onze praktijk!